Friss topikok

  • : Megszűnt a több évtizede fennálló munkahelyem. Kénytelen voltam valami jövedelemforrást keresni. E... (2012.03.29. 19:28) Keress pénzt a neten

Véget ér a Microsoft világuralma?

2010.08.27. 13:10 miti88

A lassan 35 éves múlttal rendelkező cégóriás monopol helyzetét bizony sokan irigyelték, és igencsak szerették volna megdönteni azt. 1998-ban az U.S.A-ban indult ellene bírósági eljárás, legutóbb pedig 2007-ben az EU-ban ítélték 497,2 millió eurós büntetésre, monopol helyzettel való visszaélés miatt.

Igaz ami igaz, Bill Gates-nek zseniális módon sikerült saját malmára hajtania a vizet, azáltal, hogy az ő operációs rendszere került szinte minden személyi számítógépre.

Az internet elterjedésével a Microsoft is felismerte, hogy a jövő piacvezetője az lesz, aki az internetet uralja, ekkor kezdődött el az úgynevezett „böngészőháború”. Végül is a Microsoft Internet Explorer nevű böngészőjének, sikerült felül kerekedni a Netscape Navigator-on, azáltal, hogy a Windowsba beépítették azt.

Ekkor még nem is sejtették, hogy a még gyerekcipőbe járó keresőmotor, a Google, veszélyt jelentene piaci helyzetükre. Ám a Google, fejlődött, és hamarosan a Microsoftnak is be kellett látnia, hogy egy igen komoly céggel állnak szemben. Hatalmas csapást készült mérni a keresőre: 2008-ban 45 billió amerikai dollárért felvásárolta volna a Yahoo-t, ám az üzlet nem jött össze.

Napjainkban, a Microsoft fennmaradása függ attól, hogy teret tud magának nyerni az internet világába, vagy sem. A Googlenek, viszont eltökélt szándéka a terjeszkedés a software piac felé. Első lépésként kiadta a Chrome nevű böngészőjét, beüzemelte online szövegszerkesztőjét, majd következik az operációs rendszer is (a béta verzió már létezik). A Microsoftnak a túlélés a tét, míg a Googlenek a terjeszkedés.

A böngészőhöz hasonló névre hallgató (Chrome) operációs rendszer forradalmasítaná az internetezést. A rendszer hasonlóan működne egy mai webhosting szolgáltatáshoz. A személyi számítógépeken nem lenne más, mint az OS, ami lényegében egy böngésző. A programok egy szerverről futnának, a személyes állományokat pedig egy biztonságos, internettel állandó kapcsolatban álló tárhelyen lennének tárolva. A Google felismerte, hogy a felhasználók többsége személyi számítógépüket, szinte már csak internetezésre használja: kommunikáció, játékok, filmnézés, zenehallgatás, szövegszerkesztés, már mind lehetséges online is. A Chrome operációs rendszer a következő előnyökkel járna, a Windows-al szembe:

1.       Villámgyors indulás, hisz csak egy böngésző kell betöltődjön.

2.       Nem kell programokat telepíteni, nem kell rendszeres frissítéseket végezni Google tárhelyein lesz elmentve minden, az úgynevezett „felhőben”

3.       Az állományaidat bárhonnan elérheted, akár mobil telefonról is.

4.       Ingyenes

 A mai internet felhasználók többségének tetszene ez a megoldás, és ha igaz a hír, hogy az Acer, a Dell, és a HP is tervez kiadni notebook-ot beépített Chrome operációs rendszerrel, az bizony jelentős veszteség lenne a Microsoft számára.  

A Microsoft világuralma az operációs rendszerek területén tehát veszélyben van. Ám egyesek szerint a helyzet csak jót tesz a fejlődésnek, ugyanis minél nagyobb a konkurencia, a cégek annál motiváltabbak, hogy javítsanak a szolgáltatásukon.

Érdekesnek tűnhet számunkra a Google által elképzelt operációs rendszer. Ha ez működni fog, akkor végül is, szinte minden adat egy online tárhelyen lesz tárolva, az számítógép kezelés is szerver alapú lesz, nemcsak az internetezés. Ki gondolta volna ezt még 1991-ben, amikor létrejött az első tárhely szolgáltatás?

 

Szólj hozzá!

Címkék: microsoft google vs

A bejegyzés trackback címe:

https://webhely.blog.hu/api/trackback/id/tr862251888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása